0
Η Τουρκία εντείνει τις εξοπλιστικές προσπάθειές της προκαλώντας εύλογη ανησυχία σε ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. 

Την Πέμπτη (23/2) με δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ ουσιαστικά επαναβεβαίωσε τις πληροφορίες που θέλουν την Τουρκία να στρέφει το βλέμμα της προς τη ρωσική αγορά όπλων, λέγοντας ότι οι συνομιλίες ανάμεσα σε Άγκυρα και Μόσχα για την αγορά του αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού συστήματος S-400 βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο.
«Οι πύραυλοι S-400 είναι οι πιο πιθανοί για αγορά από τους υπόλοιπους για την αντιπυραυλική ασπίδα μεγάλου βεληνεκούς της Τουρκίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ισίκ, αν και τόνισε ότι «ακόμη δεν είμαστε στο στάδιο της υπογραφής».

Το ΝΑΤΟ

Οσο για την πιθανή ανησυχία που μπορεί να επιδείξουν κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ για το γεγονός ότι η Τουρκία αγοράζει ρωσικά οπλικά συστήματα; Ο Τούρκος υπουργός, σύμφωνα με τη «Χουριέτ», αρκέστηκε να πει: «Νομίζω, θα το καταλάβουν. Ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ άλλωστε διαθέτουν συστήματα που δεν ανήκουν στη Συμμαχία».

Ολα αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή κατά την οποία η Τουρκία υιοθετεί μια έντονα προκλητική στάση με τις παραβιάσεις που πραγματοποιούν πλοία της στο Αιγαίο, αλλά και μία επιθετική γραμμή απέναντι σε όσα συμβαίνουν στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή. Με την ανησυχία της Αγκυρας να είναι πιο έκδηλη από ποτέ αναφορικά με το ζήτημα των Κούρδων, χθες οι αεροπορικές δυνάμεις της χώρας πραγματοποίησαν νέα επιδρομή με βομβαρδισμούς θέσεων μαχητών του PKK στο βόρειο Ιράκ. Στόχος τους, όπως σημείωνε η «Χουριέτ», δεν ήταν άλλος βέβαια από το να καθηλώσουν τις κουρδικές δυνάμεις εκεί και να τις παρεμποδίσουν να μετακινηθούν πιο βόρεια, εντός της τουρκικής επικράτειας.

Για «στρατιωτική απάντηση» (αν χρειαστεί) μίλησε ο Κοτζιάς

Για πρώτη φορά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς υπερέβη τη διπλωματική γλώσσα και άφησε να εννοηθεί ότι η απάντηση της Ελλάδας στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο μπορεί να είναι στρατιωτική, αν η Αγκυρα επιχειρήσει να «πατήσει» την εθνική κόκκινη γραμμή. 

«Πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα είμαστε πάντοτε ανεκτικοί και η απάντησή μας δεν θα είναι μόνο αυτή που δώσαμε, θα είναι πολύ πιο σκληρή» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς μιλώντας στην εκπομπή «Ιστορίες» του Σκάι το βράδυ της Τρίτης. Κάλεσε μάλιστα την Τουρκία να... ξεβουλώσει τα αυτιά της και να ακούσει αυτό που της έχει διαμηνύσει η Ελλάδα. «Τους έχουμε πει ποια είναι η κόκκινη γραμμή και ελπίζω τα αυτιά τους να ακούν καλά» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι την περασμένη Παρασκευή στο Φαρμοκονήσι η Τουρκία λίγο έλειψε να πατήσει την κόκκινη γραμμή, όταν σκάφος της έκανε βολές μέσα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Την πρόκληση στο νησί του ανατολικού Αιγαίου ο κ. Κοτζιάς τη χαρακτήρισε σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και, όπως είπε, για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία «έχουμε κάνει συνεννοήσεις με όλες τις ισχυρές δυνάμεις στον πλανήτη, έχουμε ενημερώσει όλους τους διεθνείς οργανισμούς και βέβαια έχουμε κάνει και τα απαραίτητα διαβήματα απέναντι στην Τουρκία για τις παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων».

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την Τουρκία «νευρική δύναμη» και έστειλε το μήνυμα στη γείτονα: «Δεν είμαστε ούτε Συρία κατεστραμμένη ούτε Ιράκ αποδιοργανωμένο». Ο κ. Κοτζιάς άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα είναι προς όφελος της Ελλάδας η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο και μίλησε για διαδικασία που έχει «βαλτώσει» στο Κυπριακό εξαιτίας της στάσης που κρατά η Τουρκία, κυρίως στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Τεντώνουν το σχοινί με νέο επεισόδιο στα Ίμια

Η Τουρκία τεντώνει το σχοινί της έντασης στο Αιγαίο οδηγώντας την κατάσταση ολοένα και περισσότερο κοντά σε «ατύχημα» ή θερμό επεισόδιο. Για πρώτη φορά, στα Ιμια προχώρησε σε παραβίαση των εθνικών χωρικών υδάτων τη νύχτα, ενώ στέλνει το «Τσεσμέ» για έρευνες στο βόρειο Αιγαίο και σε μια περιοχή που ενώνει σχεδόν τις ακτές Θάσου, Λήμνου, Σαμοθράκης και Αγίου Ορους.

Με χθεσινή NAVTEX η Αγκυρα βγάζει για δεύτερη συνεχόμενη φορά μέσα στον μήνα το «Τσεσμέ» στο Αιγαίο, προκειμένου να κάνει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από τις 22 Φεβρουαρίου μέχρι νεωτέρας. Πρόκειται για μια σοβαρή πρόκληση, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζει να «πολιορκεί» τα Ιμια και να ντύνει τις προκλήσεις αυτές με προπαγανδιστικό, φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, που πολλές φορές δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Πληροφορίες από το Πεντάγωνο αναφέρουν ότι το βράδυ της Τρίτης οι Τούρκοι έστειλαν σκάφη της Ακτοφυλακής τους και φουσκωτό να παραβιάσουν τα χωρικά ύδατα στην περιοχή των Ιμίων, κάτι που έθεσε σε συναγερμό το ελληνικό Λιμενικό και τις Ενοπλες Δυνάμεις. Δόθηκε εντολή στην κανονιοφόρο «Νικηφόρος» να προσεγγίσει άμεσα την περιοχή και να συνδράμει το Λιμενικό, ενώ Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας διατάχθηκαν για άμεση απογείωση μαχητικών.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε υψηλή ετοιμότητα στο Αιγαίο, με το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία να εκτελούν ασκήσεις, δίνοντας παράλληλα το «παρών» στα σημεία όπου οι Τούρκοι επιλέγουν να ανεβάσουν την ένταση.

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top