0
Συχνά, ένα άτομο, ξαφνικά, χάνει τον απόλυτο έλεγχο των σκέψεών του, των συναισθημάτων του και της συμπεριφοράς του. Η ψύχωση στην ουσία είναι μια διαταραχή της φυσιολογικής λειτουργίας του εγκεφάλου.

Η οικογένεια και οι φίλοι αντιλαμβάνονται κάποιες διαφοροποιήσεις σε σχέση με την συμπεριφορά τους που τους ανησυχούν. Συγκεκριμένα το άτομο εμφανίζει διαταραχή ύπνου,  επαναληπτικές κινήσεις, καχυποψία, απρόβλεπτη  εκρηκτικότητα, νευρικότητα & οργή (επιθετικότητα). Πολύ συχνά αυτό συμβαίνει για το άτομο ενδεχομένως να έχει προβεί στην διακοπή της φαρμακευτικής του αγωγής. Αν υποψιάζεστε κάτι τέτοιο, προσπαθήστε να το ενθαρρύνετε να επισκεφθεί τον θεράποντα ιατρό του. Αν δεν δεχτεί, πρέπει εσείς να επικοινωνήσετε άμεσα με το γιατρό τηλεφωνικά για το πως να διαχειριστείτε την όλη κατάσταση. Μην κάνετε κινήσεις που θα ταράξουν περισσότερο τον ασθενή.

Να θυμάστε ότι και το ίδιο το άτομο είναι πολύ φοβισμένο εξαιτίας της σύγχυσης που τον διακατέχει τόσο σε επίπεδο συναισθημάτων όσο και σε επίπεδο σκέψεων. Είναι σημαντικό να αποδεχθείτε ότι το άτομο βιώνει μια «επίπλαστη πραγματικότητα»(τελεί υπό ιδιότυπο καθεστώς σύγχυσης ως προς την αντίληψη της πραγματικότητας), ενώ κυρίαρχο στοιχείο στην συμπεριφορά του αποτελούν οι παραισθήσεις. Σε σπάνιες περιπτώσεις θα δείτε το άτομο να αντιδρά στις παραισθήσεις του (π.χ. κλείνει παράθυρα ή να ασφαλίζει την πόρτα για να μείωση το αίσθημα ανασφάλειας του κλπ).

Πρέπει να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και παράλληλα θα πρέπει να ειδοποιήσετε τον ιατρό για περαιτέρω κατευθύνσεις ως προς τον χειρισμό της κατάστασης. Η ανάγκη του για ιατρική φροντίδα είναι αδήριτη και επιβεβλημένη.

Όση ώρα περιμένετε το γιατρό σας μπορείτε να κάνετε τα εξής:

Μην εκδηλώνετε θυμό ή μη δείχνετε εκνευρισμό (αφού δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε λογικά με τον ασθενή)

Μην απειλείτε. Αυτό μπορεί ν' αυξήσει την επιθετική συμπεριφορά του ασθενή. Προνοήστε ώστε η ατμόσφαιρα να είναι ήρεμη, υποστηρικτική, χωρίς άγχος και εντάσεις. 

Μην φωνάζετε. Αν ο άρρωστος φαίνεται να μην ακούει, αυτό οφείλεται κυρίως στις περίεργες σκέψεις (παραισθήσεις) που τον κατακλύζουν που τον εμποδίζουν ν' ακούσει.

Μην επιπλήττετε το άτομο. Αυτή η τακτική είναι ατελέσφορη και  το μόνο που θα καταφέρετε είναι να επιτείνετε μια ήδη δυσάρεστη κατάσταση καθιστώντας σε μεγαλύτερο βαθμό δυσεπίλυτη.

Μην έρχεστε σε ρήξη με άλλα μέλη της οικογένειας επιρρίπτοντας ευθύνες για το ποιος φταίει. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή.

Μην στέκεστε από πάνω του αν είναι καθιστός. Θα πρέπει καλύτερα να καθίσετε εσείς όταν απευθύνεστε στο άτομο.

Αποφύγετε να τον κοιτάτε έντονα στα μάτια ή να τον ακουμπάτε. Τον διεγείρετε συναισθηματικά ώστε να αντιδράσει εκρηκτικά, απρόβλεπτα και ανεξέλεγκτα.

Αν έχει κάποια λογικά αιτήματα, θα πρέπει να διαπραγματευτείτε μαζί του. Δεν θα πρέπει να είστε επικριτικοί και απορριπτικοί.

Μειώστε άμεσα πηγές θορύβου που του αποσπούν την προσοχή (ραδιόφωνο, ΤV  κλπ. ).

Εκφράστε κατανόηση και δείξτε του ότι συμπάσχετε και ότι είστε δίπλα του και τον στηρίζετε στη δοκιμασία του.

Μιλάτε ήσυχα, καθησυχαστικά, σταθερά και ήρεμα. Στόχος σας είναι πάντα να καλμάρετε τον ασθενή και να μην του διεγείρετε το θυμικό.

Στηρίξτε μια δομή στη ζωή του ατόμου με κανονικό ωράριο ύπνου, προσωπική υγιεινή, καθημερινή δραστηριότητα και δημιουργική απασχόληση κλπ.

Όταν παρουσιάζονται δυσκολίες, είναι ωφέλιμο να συμμετάσχετε σε ομάδες στήριξης ανθρώπων με παρόμοια προβλήματα. Το μοίρασμα των εμπειριών συχνά μας δίνει ελπίδα και δύναμη.

Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για το τι δημιουργεί μια κρίση και γιατί η βίαιη συμπεριφορά είναι τόσο απρόβλεπτη και πολλές φορές μη διαχειρίσιμη.

Ένας παράγοντας όμως, είναι ιδιαίτερα σημαντικός η συνεχής λήψη των φαρμάκων ελαττώνει σημαντικά την περίπτωση υποτροπής και μια πιθανή κρίση. Kάντε ότι μπορείτε με ήρεμο και λογικό τρόπο, ώστε να πείσετε τον συγγενή  σας να παίρνει κανονικά τα φάρμακά του σε συνδυασμό με - ενδεδειγμένο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες του ασθενούς - πρόγραμμα ψυχοθεραπείας.

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top