0
Σε κατάσταση πολέμου έχει τεθεί, για μία ακόμη φορά, η Τουρκία, καθώς το χτύπημα σε νυχτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης κατά τη διάρκεια των εορτασμών για το νέο έτος, βύθισε στο πένθος τη χώρα και προκάλεσε συναγερμό σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και μεγάλες πόλεις. 


Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 39, ενώ τουλάχιστον 69 άτομα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, πολλά εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο ή οι ένοπλοι δράστες ήταν ντυμένοι με στολή Άγιου Βασίλη. Αρχικά πυροβόλησαν έναν αστυνομικό και έναν πολίτη πριν εισέλθουν στην ντισκοτέκ, στη συνοικία Ορτακιόι της Κωνσταντινούπολης και ανοίξουν πυρ αδιακρίτως. Λίγα λεπτά μετά την εκδήλωση της επίθεσης, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Βασίπ Σαχίν έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση.


Η εφημερίδα “Hurriyet” επικαλείται μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες, οι επιτιθέμενοι στο νυκτερινό κλαμπ Reina, μιλούσαν αραβικά, καθώς πυροβολούσαν: «Διασκεδάζαμε και ξαφνικά οι άνθρωποι άρχισαν να τρέχουν. Ο άντρας μου, μου είπε να μη φοβηθώ και με κάλυψε με το σώμα του. Άνθρωποι περνούσαν από πάνω μου. Ο άντρας μου τραυματίστηκε σε τρία σημεία» δήλωσε μία θαμώνας.


Από τους 39 νεκρούς έχουν αναγνωριστεί 21. Από αυτούς 16 είναι ξένοι, ενώ ο δράστης της επίθεσης εξακολουθεί να διαφεύγει, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού: «Οι έρευνες για να βρεθεί ο τρομοκράτης συνεχίζονται. Ελπίζω ότι θα συλληφθεί σύντομα».

Ο αριθμός των δραστών δεν έχει διασαφηνιστεί. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, την επίθεση διέπραξε μόνο ένας ένοπλος. Αντίθετα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα έκαναν λόγο για δύο δράστες. Ούτε όσα λένε οι αυτόπτες μάρτυρες δεν αποσαφηνίζουν την κατάσταση λόγω του πανικού που επικράτησε και του αιφνιδιασμού που υπέστησαν άπαντες. 

Μέσα στη ντισκοτέκ Reina την ώρα της επίθεσης βρίσκονταν 700 ως 800 άνθρωποι, όπως μετέδωσαν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα. Κάποιοι από αυτούς πήδησαν στον Βόσπορο για να σωθούν από τα πυρά του ενόπλου, ενώ γενικά επικράτησε μεγάλος πανικός. 

Η επίθεση στο κέντρο διασκέδασης της Κωνσταντινούπολης είχε πολλά κοινά στοιχεία με το μακελειό που προκάλεσαν τζιχαντιστές στο θέατρο Μπατακλάν, στο Παρίσι, τον Νοέμβριο του 2015, όταν περισσότεροι από 100 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία νεαρής ηλικίας.



Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top