0
Το 2016, λόγω της κρίσης και της παγκόσμιας αστάθειας, όλο και περισσότερες χώρες επαναπατρίζουν τον χρυσό, ώστε να αυξήσουν τα αποθέματά τους.  Τελευταίο παράδειγμα η Γερμανία, η οποία πλέον έχει πάνω από 50% των συνολικών της αποθεμάτων στην κεντρική τράπεζα.


Η τιμή του χρυσού έχει ενισχυθεί κατά πολύ τους τελευταίους μήνες (ενδεικτικά τον Οκτώβριο είχε φτάσει τα 1272 δολάρια ανα ουγγιά) και σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS, η τιμή του μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1.350 δολ. ανά ουγγιά κατά το 2017, ενισχυμένη κατά 7% από το σημερινό της επίπεδο.

Ας δούμε με βάση τα στοιχεία του Δεκεμβρίου από το ειδικό τμήμα του ΔΝΤ (IFS) ποιες είναι οι χώρες με τον περισσότερο χρυσό και τι ποσοστό αυτοί οι τόνοι εκπροσωπούν από τα συνολικά αποθέματά τους.

* Η τιμή βάσης είναι του Οκτωβρίου ($1272). Στη λίστα δεν συμπεριλαμβάνονται όσες χώρες δεν δίνουν στοιχεία. Το ποσοστό των αποθεμάτων υπολογίζεται από το the World Gold Council.
** Σύμφωνα με τα στοιχεία η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 32 με συνολικά 112,8 τόνους χρυσούς, που εκπροσωπούν το 62,5% των συνολικών αποθεμάτων της χώρας μας, καθώς μεγάλο μέρος βρίσκεται σε τράπεζες του εξωτερικού.

10. ΙΝΔΙΑ

Τόνοι: 557,8

Ποσοστό επί των αποθεμάτων: 6,1% 

Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ινδίας κατέχει ένα από τα μεγαλύτερα αποθεματικά χρυσού στον κόσμο. Η Νότια ασιατική χώρα, με πληθυσμό 1,25 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, είναι ίσως ο μεγαλύτερος «καταναλωτής» του πολύτιμου μετάλλου και ίσως ένας από τους πιο αξιόπιστους οδηγούς της παγκόσμιας ζήτησης. Το φεστιβάλ Ινδίας και η εποχή των γάμων που διαρκεί από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο, έχει δώσει ιστορικά ένα τεράστιο όφελος σε χρυσό στην χώρα.


9. ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Τόνοι: 612,5

Ποσοστό επί των αποθεμάτων: 64,1%

Η ολλανδική Κεντρική Τράπεζα αναζητά ένα κατάλληλο μέρος για να αποθηκεύσει το χρυσό της, ενώ ταυτόχρονα ανανεώνει τα θησαυροφυλάκια της. Όπως έχει επισημανθεί από πολλούς, αυτό δεν φαίνεται περίεργο, δεδομένου ότι η τράπεζα αρκετά πρόσφατα προχώρησε σε επαναπατρισμό μεγάλων ποσοτήτων χρυσού.


8. ΙΑΠΩΝΙΑ

Τόνοι: 765,2

Ποσοστό επί των αποθεμάτων 2,5%

Η Ιαπωνία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, είναι επίσης η όγδοη μεγαλύτερη «αποθήκη» κίτρινου μετάλλου παγκοσμίως.


7. ΕΛΒΕΤΙΑ

Τόνοι: 1.040

Ποσοστό επί των αποθεμάτων: 6,1%

Η Ελβετία βρίσκεται στην έβδομη θέση αν και στην πραγματικότητα έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά χρυσού ανά κάτοικο σε όλον στον κόσμο. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η ουδέτερη χώρα, έγινε το κέντρο εμπορίου χρυσού στην Ευρώπη, καθιστώντας δυνατές  τις συναλλαγές τόσο με τους Συμμάχους όσο και με τις δυνάμεις του Άξονα. Σήμερα, ένα μεγάλο μέρος των συναλλαγών χρυσού που πραγματοποιεί, γίνεται με το Χονγκ Κονγκ και την Κίνα. 


Δείτε τις υπόλοιπες ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top