Η παρέλαση στη Θεσσαλονίκη ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου είναι πάντα εντυπωσιακή. Η επιστροφή των αρμάτων μάχης με χορηγία καυσίμων, τα οχήματα του στρατού και των υπολοίπων σωμάτων ασφαλείας, αλλά και η αεροπορική επίδειξη της ομάδας μεμονωμένου αεροσκάφους «ΖΕΥΣ», είναι από τις «ατραξιόν». 



Του Λευτέρη Ζαβλιάρη

Ωστόσο μία άλλη επίλεκτη ομάδα του στρατεύματος καταφέρνει πάντα να εντυπωσιάζει τους Θεσσαλονικείς που ξυπνούν νωρίς ανήμερα στις 28 του Οκτώβρη προκειμένου να κατηφορίσουν έως τη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο λόγος φυσικά για τους άνδρες της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, γνωστούς σε πολλούς με τη λανθασμένη προσφώνηση ΟΥΚάδες. Με βήμα στιβαρό και σταθερό, οι επίλεκτοι των επιλέκτων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων καταφέρνουν να εντυπωσιάζουν τους θεατές της παρέλασης. Όχι τυχαία άλλωστε, αφού η εκπαίδευση και οι ικανότητες τους να συμμετέχουν το ίδιο αποτελεσματικά σε επιχειρήσεις σε ξηρά, θάλασσα και αέρα τους αναγάγουν στην καλύτερη μονάδα που έχει να επιδείξει σε έμψυχο υλικό η άμυνα της χώρας.

Το να γίνει κάποιος μέλος των υποβρύχιων καταστροφέων μόνο εύκολο δεν είναι. Στα πρότυπα των Αμερικανών Navy Seals, η εκπαίδευση που λαμβάνουν τα υποψήφια μέλη της υπηρεσίας που υπάγεται στο Πολεμικό Ναυτικό, απευθύνεται μόνο σε λίγους. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πριν από ενάμισι μήνα περίπου, μόλις έντεκα άντρες κατάφεραν να περάσουν το υπ’ αριθμό 182 σχολείο Υποβρύχιων Καταστροφών στον Σκαραμαγκά. Στη σεμνή τελετή παρέλαβαν το περίφημο πτυχίο από την πολιτική και στρατιωτική διοίκηση της χώρας, τέσσερα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού (εκ των οποίων ένας Οπλίτης Βραχείας Ανακατάταξης- ΟΒΑ), έξι στελέχη του Στρατού Ξηράς και ένα στέλεχος του Λιμενικού Σώματος.


Εκπαίδευση του… διαβόλου

Γνωστή για την περίφημη «διαβολοβδομάδα», στα πρότυπα της εκπαίδευσης των αντίστοιχων Αμερικανών υποβρύχιων καταστροφέων, η εκπαίδευση των Ελλήνων έχει εφάμιλλο επίπεδο δυσκολίας. Με διάρκεια 27 εβδομάδων, με ελάχιστη ανάπαυση και τροφή, το βασικό πρόγραμμα εκπαίδευσης δεν απευθύνεται σε όλους. Σύμφωνα με τον κανονισμό μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό μόνο άνδρες, ηλικίας κάτω των 28 ετών, που είναι αξιωματικοί ή υπαξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, του Στρατού Ξηράς ή του Λιμενικού Σώματος, αλλά και το προσωπικό στρατευμένης θητείας του Στρατού Ξηράς.


Αφού πληρούν όλα τα παραπάνω απαιτούμενα και περάσουν εξετάσεις ώστε να αποδειχθεί ότι δεν έχουν πρόβλημα υγείας, οι υποψήφιοι Υποβρύχιοι Καταστροφείς, περνούν το σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης. Τα αντικείμενα της απαιτητικής εκπαίδευσης που είναι διαμορφωμένο ώστε να παραμείνουν μόνο οι ικανότεροι, περιλαμβάνει δοκιμασίες όπως η αντοχή σε ψυχική και σωματική κόπωση, πολεμικές τέχνες, υδρογραφήσεις -αναγνωρίσεις ακτών αποβάσεως, καταδύσεις με όλους τους τύπους των αυτόνομων καταδυτικών συσκευών μέχρι βάθους πενήντα 50 μέτρων,καταστροφή με χρήση εκρηκτικών ( βομβών – ναρκών), χρήση φορητού οπλισμού και τυποποιημένων εκρηκτικών υλών, κινήσεις και τρόποι δράσεως ομάδων ανορθοδόξου πολέμου, δολιοφθορές και μέθοδοι επιβίωσης.


Πάνω από 60 χρόνια ιστορίας

Αρχικό όνομα της ΔΥΚ, ήταν Μονάδα Υποβρύχιων Καταστροφών, που ιδρύθηκε το 1953 με τη ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να υπάρχει στο στράτευμα μια επίλεκτη ομάδα αμφιβίων αναγνωρίσεων με αποστολή την υποστήριξη των πλοίων απόβασης του Πολεμικού Ναυτικού.


 
Top