Τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο επιχείρησε να διεισδύσει στο νησιωτικό σύμπλεγμα της περιοχής (Κάλυμνος, Ίμια, Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι, Καλόλιμνος κλπ) και πλησίασε πολύ κοντά στην Κάλυμνο!


Είναι σαφές ότι, είτε δοκίμαζε το Ελληνικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, είτε είχε προχωρήσει σε διείσδυση εντός του Ελληνικού εναέριoυ χώρου, κοντά στις απομονωμένες φρουρές των νησιών με άγνωστες προθέσεις...


Τα Ελληνικά μαχητικά έφτασαν πάνω από την Κάλυμνο και το ένα κατευθύνθηκε ανατολικά και το δεύτερο νότια, επιχειρώντας κίνηση "τανάλια" κατά του τουρκικού ελικοπτέρου. Πέταξαν τόσο χαμηλά στην προσπάθειά τους να αναχαιτίσουν το ελικόπτερο, που ο βρυγχισμός των κινητήρων τους, έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Κάλυμνο! 

Τα F-16 δεν κατάφεραν τελικά, να έρθουν σε οπτική επαφή μαζί του, παρά μόνο να το εντοπίσουν στα ραντάρ τους και να το παρακολουθήσουν μέχρι την επιστροφή του στην μικρασιατική ακτή.

Οι πολύ κακές καιρικές συνθήκες όμως που επικρατούσαν στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, επιφύλαξαν μια δυσάρεστη έκπληξη στο ζεύγος μαχητικών F-16 Block 52+! Ένα από τα μαχητικά χτυπήθηκε ξαφνικά από κεραυνό, με αποτέλεσμα να σημάνει αμέσως συναγερμός στο συντονιστικό κέντρο έρευνας και διάσωσης! 

Ελικόπτερο Super Puma τέθηκε σε επιφυλακή αναμένοντας εντολή για να προβεί σε διάσωση χειριστή, που ενδεχομένως θα είχε εγκαταλείψει το λαβωμένο μαχητικό. Μεσολάβησαν μερικά βασανιστικά και αγωνιώδη λεπτά κι ενώ οι διασώστες βρίσκονταν εντός του ελικοπτέρου, πριν από την αρνητική απάντηση του χειριστού του κεραυνόπληκτου μαχητικού!

Ο χειριστής, όχι μόνο δεν έχασε την ψυχραιμία του, αλλά ενεργώντας ως πραγματικός έμπειρος ιπτάμενος, αποφάσισε να επιχειρήσει να προσγειώσει το μαχητικό και να διασώσει για την Πολεμική Αεροπορία και την Ελλάδα, το πολύτιμο επιχειρησιακά, αξίας 40 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, αεροσκάφος!

Αυτοί είναι οι ΕΛΛΗΝΕΣ Πιλότοι!

(Το περιστατικό έγινε αρχές Φεβρουαρίου 2013 και είναι διασταυρωμένο και επιβεβαιωμένο 100%).


 
Top