Μέρος του μισθoύ των Δημοσίων υπαλλήλων θα μπορεί να αναληφθεί με μετρητά από τα ΑΤΜ και το υπόλοιπο θα μπορεί να δαπανηθεί μόνο μέσω πλαστικού χρήματος. 


Αυτό προβλέπει το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο είχε δημοσιεύσει το Κεφάλαιο στις 30/8, με τίτλο "Διαρκές capital control στα μετρητά θέλει η εφορία".

Όπως έγραφε το "Κ" στις σκέψεις του υπουργείου Οικονομικών είναι και η λήψη ενός δραστικού μέτρου προκειμένου να περιοριστεί η χρήση μετρητών στην αγοράς και να αυξηθεί η χρήση πλαστικού χρήματος. Αυτό αφορά την ουσιαστική διατήρηση των capital controls, μόνο όμως όσον αφορά τη χρήση μετρητών.

Για παράδειγμα, θα μπορούσε να θεσπιστεί ένα μηνιαίο όριο ανάληψης μετρητών ύψους 100 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό της μισθοδοσίας κάθε υπαλλήλου να μπορεί να δαπανηθεί μόνο με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Από το μέτρο αυτό θα εξαιρούνται οι συνταξιούχοι που θα μπορούσαν να σηκώσουν το σύνολο της σύνταξής τους σε μετρητά.

Η δεύτερη σκέψη που υπάρχει είναι να εφαρμοστεί όριο χρήσης μετρητών με βάση την αξία της συναλλαγής. Για παράδειγμα, συναλλαγές άνω των 50 ευρώ θα μπορούσαν να εξοφλούνται μόνο με κάρτα και μόνο οι χαμηλότερης αξίας συναλλαγές να εξοφλούνται με μετρητά.

Σύμφωνα με το "Βήμα της Κυριακής" που επαναφέρει το θέμα στην δημοσιότητα, το μέτρο όταν θα εφαρμοστεί, θα περιλαμβάνει και τους συνταξιούχους.

 
Top