0
Σύμφωνα με πληροφορίες του ελληνικού τύπου συστήματα αντι-drone έχουν εγκατασταθεί από το 2022 σε νησιά, και στον Έβρο με στόχο τον στόλων των αντίστοιχων τουρκικών που απειλούν τα νησιά μας σε κάθε ευκαιρία.

Το σχέδιο του ελληνικού Γενικού Επιτελείου είναι να τοποθετηθούν ανάλογα συστήματα από τον Έβρο έως το τελευταίο νησάκι στην Κάρπαθο και στα Δωδεκάνησα.


Τα ελληνικά συστήματα anti-drones είναι ένα προηγμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου

Πρόκειται για αριθμό σταθμών σε “κόκκινες” περιοχές, δημιουργώντας ένα πλέγμα αισθητήρων.

Στόχος του όλου συστήματος είναι να «τυφλώνει» τα τουρκικά UAV, παρεμβάλλοντας το σήμα τους στο GPS,  αποπροσανατολίζοντας το σχέδιο πτήσης τους.

Στόχος είναι η ελληνική αντι-drone ομπρέλα να μπορεί να εντοπίζει κάθε UAV που θα απογειώνεται από τουρκική βάση με σκοπό να εισέλθει χωρίς σχέδιο πτήσης στο FΙR Αθηνών, αλλά η εξουδετέρωση τους πρέπει να περιλαμβάνει και άλλα συστήματα.

Η δορυφορική πλοήγηση των τουρκικών UCAV και και η ελληνική αντίδραση

Σύμφωνα με άρθρο μας, το TRT: ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου, ανέφερε ότι όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας, θα μπορούν να ελέγχονται μέσω της σειράς δορυφόρων Türksat.

Πρόκειται για τον περιβόητο έλεγχο SATCOM, με τον οποίο οι Τούρκοι πάνε να πάρουν κεφάλι έναντι της Ελλάδος.

Η αντίδραση της χώρας μας σε αυτό το τουρκικό σχέδιο θα είναι η πλήρης και ολοκληρωτική καταστροφή όλων των τουρκικών επίγειων δορυφορικών σταθμών, μέσω των οποίων οι “γείτονες” θέλουν να ελέγχουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους.  

Με τις μοίρες Rafale και σε 2-3 χρόνια ειδικά τα αεροσκάφη F-35, η αποστολή τύπου D.E.A.D κατά σταθμών ραντάρ και επίγειων δορυφορικών σταθμών των Τούρκων, είναι έτσι και αλλιώς εντός των όποιων ελληνικών σχεδίων στο σενάριο ενός πιθανού πολέμου με την Άγκυρα.   

Η Ελλάδα μπορεί να κάνει το ίδιο με τον ΑΡΧΥΤΑ και τον ΓΡΥΠΑ
Η Ελλάδα έχει και αυτή τις τεράστιες δυνατότητες, ειδικά στα υπό κατασκευή και σχεδιασμό UAV  ΑΡΧΥΤΑ και  UCAV  ΓΡΥΠΑ, να διαθέτουν και αυτά δορυφορικό έλεγχο SATCOM.   

Υπενθυμίζουμε την διαστημική συμφωνία της Ελλάδος με τις ΗΠΑ ( που ελέγχουν σαφώς το διάστημα με εκατοντάδες δορυφόρους) αλλά και την αμυντική συμφωνία Ελλάδος-Γαλλίας  με την περιβόητη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση πολέμου.

Ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του ΥΠΕΘΑ το 2022, Αντιναύαρχος ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος είχε αναφέρει στην ΔΕΘ "η Γαλλία είναι πρωτοπόρος στη διαστημική τεχνολογία. Η συνεργασία με την Ελλάδα ξεκίνησε με το πρόγραμμα Helios ενώ προχωρούν οι διαδικασίες για συμμετοχή με το πρόγραμμα CSO (σ.σ Composante Spatiale Optique, σύστημα των γαλλικών ΕΔ με δορυφόρους γεωπαρατήρησης 3ης Γενιάς). Είναι σε εξέλιξη συνεργασία σε ένα πρόγραμμα πολλών αισθητήρων (σ.σ τα δεδομένα των οποίων) θα μεταφέρονται στο Διάστημα. Οι διαστημικές εφαρμογές είναι διττής χρήσης όποτε είναι χρήσιμες και στην άμυνα", εξήγησε ο ίδιος.

Το γαλλικό στρατιωτικό πρόγραμμα CSO θα διαδεχθεί το πρόγραμμα Helios-II, το οποίο έπαψε να λειτουργεί στις αρχές του 2022, μετά από μια μεγάλη χρονική διάρκεια λειτουργίας (ο πρώτος Helios-II εκτοξεύτηκε το 2004 και ο δεύτερος το 2009). Και οι δύο δορυφόροι είχαν σχεδιαστεί να λειτουργήσουν από 5-7 χρόνια.

Το ΥΠΕΘΑ άρχισε να λειτουργεί τον επίγειο σταθμό λήψης του ΓΕΕΘΑ στην Τανάγρα το 2010, συνεπώς εκμεταλλεύτηκε το σύστημα πιο πολύ χρόνο από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί το 2004-2005 στο στάδιο των διαπραγματεύσεων.

Στο μεσοδιάστημα μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες αλλαγές στον επίγειο σταθμό, οι εθνικές ανάγκες καλύπτονται από εικόνες εμπορικών δορυφόρων.

Η σημασία του Helios-ΙΙ στην πληροφόρηση και λήψη αποφάσεων έγινε ευρύτερα γνωστή κατά την διάρκεια της διαχείρισης των κρίσεων του 2020, τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο.

Το νέο σύστημα CSO έχει καλύτερες προδιαγραφές και ικανότητες, και αναμένεται να συμβάλλει σε μεγαλύτερο ακόμα βαθμό στην υποστήριξη της εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Την ίδια χρονιά ο κ.Patrick Defranoux CEO της THALES HELLAS S.A είχε αναφέρει “η εταιρία του συμμετέχει "στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων της Ελλάδας" και στον τομέα της 'Αμυνας αλλά και σε τομείς όπως του Ηλεκτρονικού Πολέμου μεταξύ άλλων, μια συνεργασία με πολλές ομάδες σε πολλά επίπεδα στη χώρα.
"Οι φιλοδοξίες πλέον αφορούν το λεγόμενο New Space, όπως οι νανοδορυφόροι.

Είναι ένα πέρασμα από τους μεγάλους δορυφόρους των 3+ τόνων σε δορυφόρους των 200 με 250 κιλών. Η εμπειρία μας μπορεί να δώσει πάρα πολλά και σε αυτό το νέο πλαίσιο. Περνάμε από δορυφόρους μοναδικής επικοινωνίας σε ένα σύνολο, σε έναν αστερισμό δορυφόρων.

Υπάρχει βεβαίως και το στοιχείο παρατήρησης και παρακολούθησης που συνδέονται με την ασφάλεια, την άμυνα μας χώρας. Η φιλοδοξία μας είναι να αναπτύξουμε ένα πλαίσιο βιομηχανίας σε ότι αφορά αυτούς τους μικρούς δορυφόρους (σ.σ στην Ελλάδα)”.

Ποιο είναι το σχέδιο της Τουρκίας
Το σχέδιο της Τουρκίας είναι να εξαφανίσει όλα τις στρατηγικές υποδομές (αεροπορικές βάσεις & εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων) εντός της πρώτης ημέρας οποιουδήποτε πολέμου με την Ελλάδα”.

Η ελληνική πλευρά εξετάζει ενδελεχώς το σενάριο πιθανής μελλοντικής επίθεσης κορεσμού από 200-300 τουρκικής κατασκευής αιωρούμενα πυρομαχικά, τα οποία καμία αντιαεροπορική άμυνα δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει.

Η χώρα μας ετοιμάζει μια μεγάλη γκάμα UAVs, που θα αρχίζει από τα μικρά drones που θα χρησιμοποιούνται  στην καθημερινότητά μας και φτάνει σε UAV που θα πετάνε για ημέρες ολόκληρες σε διάφορες αποστολές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα νέα ελληνικά μη επανδρωμένα τέτοια αεροσκάφη, σχεδιάζονται για να πετούν  σε συνδυασμό με  επανδρωμένα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας που θα τα καθοδηγεί, και θα τους δίνει τους στόχους.

Σε αυτήν την φάση που είμαστε οφείλουμε να καλύψουμε το μίνιμουμ των στρατιωτικών απαιτήσεων μας, εντάσσοντας στο ελληνικό οπλοστάσιο drones όχι μόνο για παρατήρηση, αλλά και για καθαρά πολεμικές αποστολές, επιπέδου ομάδας ή Διμοιρίας.

Για πιο μεγάλα ύψη και πιο σύνθετες πολεμικές αποστολές, το υπαρκτό χάσμα με την τουρκική αμυντική βιομηχανία θα πρέπει να καλυφθεί με διττό τρόπο:

Πρώτον με την άμεση αγορά UCAV εξοπλισμένα με πυραύλους, είτε από τις ΗΠΑ, είτε από το Ισραήλ.

Δεύτερον, με την ανάπτυξη του ΓΡΥΠΑ και άλλων επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θα μπορούν να εκτοξεύουν μικρούς πυραύλους για αρχή.


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top